Triatlon v Konopišti se změnil na DUATLON, ale i tak dopadl skvěle

V letošním roce se na mnoha místech potýkají se špatnou kvalitou vody a nejvíc to odnášejí stojaté vody. Zvláště pokud do toho vstoupí horka bez dešťů. A to byl případ i Konopišťského rybníka. I přes snahu organizátorů i rybářů rybník čistit, kvalita vody v něm nebyla vyhovující a byl by risk do ní pustit přes 600 triatlonistů. Proto dva dny před závodem se soutěžní výbor definitivně rozhodl vypustit plaveckou část a nahradit ji druhým během. To umožnují triatlonová pravidla a stává se z toho DUATLON, ve kterém se také soutěží a má i své MČR, ME, MS. Uvažovalo se o něm i na letošní olympiádě v Paříži, kde se ale nakonec přece jen
plavalo.

I přes tuto změnu, která mohla někoho odradit, se v Konopišti v červenci sešla rekordní účast téměř 600 triatlonistů všech věkových a výkonnostních kategorií. Tato akce velmi dobře spojuje hobby sportovce s těmi nejlepšími v ČR, když hlavní závod se jede jako ČP, zároveň i dvě dětské kategorie mají své závody započítávané také do poháru.

Své si našli na i ti, co se na triatlon necítili nebo ještě nedorostli. Součástí sportovního dne byl „Charitativní běh pro Mirka a DEBRA ČR“, kde se vybralo přes 10 000 Kč, a děti do 7 let
měly běžecké závody s názvem „Zrození ŠAMPIONŮ“. Tyto běhy odstartovala biatlonová legenda a host akce Gabriela Soukalová.

Na trať prvního závodu, který byl určen zejména pro hobby sportovce „Elmoz Czech Konopišťský MINIŽELEZŇÁK“, se vydalo přes 250 účastníků. Od začátku až do konce se ujal vedení Jan Volár z TriLion team, za ním dokončil závod Jan Brokeš z ALISY SPORT TEAM a 3. místo obsadil Marek Smejkal z klubu Čistý sport. Dobře si vedli i zástupci pořádajícího klubu, když v TOP 10 se objevili hned tři – 4. Jan Vrbata, 6. Luboš Balata a 7. Peter Stolárik. Mezi ženami zvítězila Tereza Zuzánková z AC Trutnov, 2. místo obsadila Eliška Bohdálková z TJ Sokol Chotěbuz, třetí skončila čerčanská triatlonistka Adéla Chmátalová v dresu Tri Klubu Příbram.

Hlavní závod „Auto Opat SPRINT Triatlon Konopiště“ přinesl napínavé souboje až do
poslední disciplíny. V cyklistické části se odpoutala dvojice Jan Volár a Jakub Mařík, druhý
jmenovaný jel na domácí trati, jen v dresu Triathlon Team Tábor. Ale na konci cyklistiky byli
dojeti a z depa vybíhala velká skupina více než deseti triatletů. Vynikající běžecké výkony
znovu předvedla dvojice uprchlíků z cyklistiky Volar a Mařík. V tomto pořadí dokončili
závod. Pro třetí pozici si doběhl Jakub Homola z Tábora.

Mezi ženami už podruhé v Konopišti zvítězila táborská závodnice Kateřina Hadravová, druhá
skončila Tereza Svobodová z Titan Trilive a třetí příčku obsadila Adriana Horňová z Brno
Triatlon Teamu.

Dětský triatlon „Pinko Konopišťská JUNIORKA“ přinesl souboje ve věkových kategoriích od 8 do 15 let a podobně jako u dospělých se i tady bojovalo stejně urputně od prvních do posledních metrů. Cyklistická část se tradičně jezdí v terénu a je tu šance, že si triatlon mohou vyzkoušet i děti, které nevlastní silniční kolo.

Součástí akce byl i doprovodný program a také carvingová soutěž „Čeroz Triatlon Carving Challenge“, kde se utkalo několik řezbářů, včetně vítězky Světové kuchařské olympiády v live carvingu Terezy Buchtové. Vítězkou se ale stala další světově úspěšná řezbářka Eliška Hortová. Výrobky řezbářů byly pak využity na ceny pro nejlepší závodníky.

Triatlon, který se změnil na DUATLON, proběhl ve skvělé atmosféře, ke které přispěli všichni z doprovodného programu, DJ Tomáš Vácha, tradičně skvělý moderátor Marcel Forejt a nově také bubeníci Šamana Maya.

Další ročník je naplánován na 25. května 2025, a to z důvodu, aby byla velká šance na lepší kvalitu vody.

Luděk Procházka
Triatlon Konopiště